Binnen het arbeidsdeskundig onderzoek bied ik meerdere mogelijkheden:
1. Wat houdt een arbeidsdeskundig onderzoek in?
Ik onderzoek onafhankelijk wat voor duurzame arbeidsmogelijkheden er voor iemand zijn. Ik sta het liefst zo kort mogelijk stil bij hetgeen iemand niet meer kan, maar besteed meer tijd aan wat iemand nog wel kan.
De werkgever krijgt advies over wat er mogelijk is voor werknemer in de organisatie en wat de specifieke functiebelasting is en of dit passend is bij de belastbaarheid van werknemer. Ik geef advies over de vervolgstappen en de consequenties.
Door op een vroeg moment een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten, bespaar je verzuimkosten en voorkom je loonsancties. Je ondersteunt de werknemer om zo snel als mogelijk zijn of haar mogelijkheden te benutten.
Tijdens het onderzoek worden de volgende 4 vragen beantwoord:
2. Wanneer zet je een Arbeidsdeskundig Mogelijkheden onderzoek in?
De bedrijfsarts of de arts van een arbodienst heeft het advies gegeven dat jouw werknemer het werk (gedeeltelijk) kan hervatten of jouw werknemer wil weer een stap maken met werken. Het is van belang nog rekening te houden met de aanwezige beperkingen. Je weet even niet hoe dit goed en praktisch in te vullen.
Ik kan hierin adviseren. Ik kijk naar de functie van werknemer en naar de organisatie. Onafhankelijk geef ik een overzicht van arbeidsmogelijkheden en hoe deze ingevuld kunnen worden.
Samen kijken we hoe deze mogelijkheden in de praktijk vorm krijgen en stellen we een opbouwschema op. Uiteindelijk ligt er een concreet plan voor de komende periode om samen mee aan de slag te gaan.
3. Wanneer is een arbeidsdeskundig spreek uur zinvol?
Soms heb je behoefte aan een extern advies op de verzuimdossiers. Even sparren met een deskundige of een lastig vraagstuk waar kortdurend hulp gewenst is. Ik kan hierbij helpen. Ik help graag verder in een complex vraagstuk. Mijn doel met deze begeleiding is dat je dit op een ander moment zelfstandig op kan pakken.
4. Wanneer is een arbeidsdeskundig aanvullend onderzoek gewenst?
Er heeft al eerder een Arbeidsdeskundig Re-integratie Onderzoek of een Arbeidsdeskundig Mogelijkheden Onderzoek plaatsgevonden. De belastbaarheid van werknemer is veranderd of er zijn wijzigingen binnen de organisatie. Er is behoefte aan een aanvullend advies. Kunnen we het eerder advies blijven volgen? Zijn er andere vervolgstappen gewenst? Zijn er meer of minder mogelijkheden? Ik kijk graag nog een keer met jullie mee om te beoordelen of het eerder advies gewijzigd moet worden.